A. İŞİN YERİ
Adres:
B. KAPSAM
Belirtilen Dikey Yaşam hatları gerekli standartlara uygun olarak düşüş durdurma ve yaşam hattı malzemelerinin sağlanması ve ilgili standartlar ve proje kapsamında montaj işlerini kapsamaktadır.
C. UYARILAR
1. Teklif vermek isteyen şirketler bu teknik şartnamede işverenin koyduğu şartların hepsini kapsayacak şekilde teklif vermek zorundadırlar ve verecekleri teklifte şartlara uymayan veya zıt olan hiçbir talepte bulunmayacaklardır. Teklif verseler bile teknik şartnameye uymadıkları tespit edildikleri zaman ihaleden men edileceklerdir.
2. Bu teknik şartname konusu iş için teklif veren firmalar, şartnamedeki bütün maddeleri kabul etmiş sayılacaklardır.
3. Firmanın teklif verebilmesi için yer görme yapması zorunludur. Yer görme yapmayan firma teklif verse bile teklif değerlendirme dışı tutulacaktır.
4. Yapılacak tüm işler fen ve sanat kuralları açısından tekniğine uygun olacak, işveren tarafından onaylanacak malzeme ile iş programına uygun şekil ve sırada olacaktır.
D. DİKEY YAŞAM HATLARI GENEL HÜKÜMLER
1. Teklif edilen ürünler, ilgili uluslararası standartlara uygun olacaktır. Tüm malzemeler EN test sertifikalı olacaktır.
2. Malzeme üretici firmasının, Avrupa Birliği Kişisel Koruyucu Donanımlar Direktifi 89/686/EEC/11B ve EN353:1 2014 CE Kalite Güvence Sistem Sertifikası sahibi olması ve bunu belgelemesi şarttır.
3. Üretici, ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 ve BS OHSAS 18001:2007’yi Malzeme üretici firmasının, Avrupa Birliği Kişisel Koruyucu Donanımlar Direktifi 89/686/EEC/11B ve EN353:1 2014 CE Kalite Güvence Sistem Sertifikası sahibi olması ve bunu belgelemesi şarttır.
4. Dikey yaşam hattı, EN 353-1 ve VG11 standartlarına göre akredite kurumlar tarafından sistem olarak test edilmiş ve CE type examination certificate belgesi alınmış malzemeler olacaktır. Parçaların ayrı ayrı sertifikalandırılmış olması kabul edilmez.
5. Üretici tarafından en az 1.000.000 Euro değerinde 3.şahıs mali mesuliyet sigorta poliçesi ibraz edilmelidir.
6. Yüklenici Firma tüm kurulacak sistem için 12.000.000 Euro değerinde mali sorumluluk poliçesi ibraz etmelidir.
7. Sistemlerin garanti süreci boyunca her yıl bir sefer olmak üzere periyodik bakımları Yüklenici Firma tarafından yapılacaktır.
8. Kullanılacak tüm ankrajlar ve birleştirme malzemeleri güvenlik normlarına uygun akredite edilmiş malzemeler olacaktır.
9. Tüm ankraj direkleri bina içinde herhangi bir izolasyon sorunu yaratmayacak şekilde monte edilebilecek özellikte ve gerekli dayanım değerlerinde olmalıdır.
10. Dikey Yaşam Hatları bağlantı elemanlarında kesinlikle kaynak kullanılmayacaktır. Fiberli Somun ve civatalar ile montaj yapılacaktır.
11. Hat üzerinde yaşanması muhtemel düşüşleri (haber verilmemesi durumunda) bilmek, hatta düşüş/şok yaşanmadığını gösteren hat üzerindeki uygun sayıdaki yerlere ‘Güvenlik Bandı‘ eklenecektir.
12. Dikey yaşam hattı tek kişi için dizayn edilecek şekilde planlanmalı ve montajı yapılmalıdır.
13. Hat üzerinde takılmadan rahat biçimde personelin yukarı çıkıp, aşağı inmesini sağlayacak şekilde personelin kendisini hatta bağlaması için en az 1 adet hat CE Test sertifikasında Ürün kodu belirtilmiş olan SS316 paslanmaz çelikten halat tutucu şaryo teklife dahil edilmiş olacaktır.
14. Hat üzerinde kullanılacak ara ankraj braketleri personelin hat üzerinde ilerlerken halat tutucu şaryoyu çıkartıp, takmadan devam edebileceği dizaynda üretilmiş olmalıdır.
15. Gerekli görülen/istenen yerlerde Hattın üst bölümünde kullanılmak üzere merdivenin en az son 2 basamağına bağlanacak şekilde üst ankraj uzatma direği kullanılacaktır. Merdiven üst kotundan sonra devam edecek olan uzatma direği üzerinde ayrıca CE belgeli EN795/A standartlı bir ankraj noktası bulunmalı ve personelin yukarı çıktığında kendini hattan ayırmadan önce lanyard ile bağlanabileceği uygunlukta olmalıdır.
16. Teklif fiyatına malzemeler ile birlikte hat adedi kadar dikey yaşam hattının kurulumu hizmeti dahil olacaktır.
17. Sistemlerin montajı ve test edilmesi sertifikalı yetkin teknisyenler tarafından yapılacaktır.
18. Kullanım ile ilgili en az IRATA L3, belgeli uzmanlar tarafından 1 günden az olmamak üzere yüksekte çalışma eğitimi verilecektir.
19. Tüm sistem ve parçalar için her yıl kontrol edildiği sürece garanti süresi en az 10 yıl olacaktır.
20. Tüm donanım birimleri tamamen yeni, hiç kullanılmamış olmalıdır.
21. Yaşam hattı kurulduktan sonra montaj firması tarafından kurulum tutanağı hazırlanmalı ve kullanım kılavuzu ile birlikte işverene teslim edilmelidir. Kurulum tutanağında montaj ile ilgili teknik detaylar ve kurulum firmasının yetkili personel imza ve kaşesi bulunmalıdır.
22. Dikey Yaşam Hattı, EN353-1:2014 standardı tarafından belirtilen testleri karşılamalıdır. Bu standart, KKD yönergesi ile uygunluk olasılığının çıkarılmasından sonra WG2 çalışma grubu tarafından belirtilen farklı testlere tabi tutulmalıdır. Performans testleri; dinamik düşme testi, dinamik düşme tekrar testi şeklinde olmalıdır.
E. DİKEY YAŞAM HATTI BİLEŞENLERİ
Dikey Yaşam Hatları EN 353-1:2014 standartlarına uygun olarak test edilmiş aşağıdaki parçalardan oluşurlar.
E.1. ANKRAJ BRAKETİ (EN 353-1:2014)
Ankraj noktaları her türlü yüzey üzerine kolaylıkla montajı yapılır. Yaşam hattının başlangıcı , ara bağlantı noktaları ve bitişine koyulur. En az 15kN kopma dayanımına sahip olmalıdır. Tüm malzemeler SS316 paslanmaz çelikten üretilmelidir, bağımsız bir kuruluş tarafından uluslararası geçerlidir. Bir düşüş sırasında halata binen kesme yüklerini azaltacak dayanıma sahip olmalıdır. 1 adet M12 paslanmaz cıvata ile sabitlenmelidir.
E.2. ANKRAJ BRAKET ALTLIĞI UZATMALI TİP (EN 353-1:2014)
Montaj sonrasında, gerekli durumlarda son basamaktan sonra en az 1 metrelik çıkış payı olmalıdır (190cm uzunluğa sahip olmalıdır). Sıcak derin daldırma galvaniz kaplamalı olmalı, minimum 4mm et kalınlığı olmalıdır.
Ankraj Braket Altlığı minimum en az 2 basamağa 2 adet plaka ile 2’şer adet M12 paslanmaz cıvata ile sabitlenmelidir. U cıvatalar ile montaj yapılamaz. Tüm merdiven tiplerine uygun ölçüde ve tipte olmalıdır.
E.3. ANKRAJ BRAKET ALTLIĞI KISA TİP (EN 353-1:2014)
69cm uzunluğa sahip olmalıdır. Sıcak derin daldırma galvaniz kaplamalı olmalı, minimum 4mm et kalınlığı olmalıdır.
Ankraj Braket Altlığı minimum en az 2 basamağa 2 adet plaka ile 2’şer adet M12 paslanmaz cıvata ile sabitlenmelidir. U cıvatalar ile montaj yapılamaz. Tüm merdiven tiplerine uygun ölçüde ve tipte olmalıdır.
E.4. ANKRAJ BRAKET ALTLIĞI KELEPÇELİ TİP (EN 353-1:2014)
Sıcak derin daldırma galvaniz kaplamalı olmalı, minimum 5mm et kalınlığı olmalıdır.
Ankraj Braket Altlığı 2 adet M12 paslanmaz cıvata ile sabitlenmelidir. Tüm merdiven tiplerine uygun ölçüde ve tipte olmalıdır.
E.5. PASLANMAZ ÇELİK HALAT
1 kişi için dizayn edilen dikey hatlar üzerinde kullanılacak 8mm SS316 paslanmaz çelikten üretilmiş olmalıdır, 8mm çapında olmalıdır. En az 37 kN kırılma yüküne sahip olmalıdır. 7×7 (37kN) veya 1×19 (40kN) sarım yapısına sahip çelik özlü olarak üretilmiş olmalıdır.
E.6. ŞOK EMİCİYE SAHİP ŞARYO (EN 353-1:2014)
Şaryo SS316 paslanmaz çelik malzemeden üretilmiş olmalıdır. Şaryoların üzerinde düşüş anında en fazla 30cm açılabilen şok emiciye sahip olmalıdır. Bir düşüş sırasında oluşan dinamik yükleri emerek sisteme ve personele etki eden yükleri en aza indirmelidirler. Tüm hat boyunca halata bağlı olan kullanıcının dikey hareketine imkan sağlamalıdır. Kullanıcı, EN362’ye göre bir karabina ile donanmış olan ve EN361’e uygun emniyet kemeri giyer ve halat boyunca şaryo yardımıyla sisteme bağlanmalıdır. Hat üzerinde rahatça ara ankraj braketlerine ve aparatlara takılmadan geçişi sağlayacak şekilde olmalıdır. Üç aşamalı otomatik kilitli karabinası ile birlikte teslim edilmelidir. Yaşam hattının tamamında çalışabilir olmalıdır.
• Düşme önleyici halat tutucu aşağıdaki işaretlere sahip olmalıdır;
• Kullanım öncesinde kullanım klavuzu okuması gerektiğini belli eden simge
• Üreticinin adı
• Model
• Seri numarası – ay/yıl
• Doğru kullanım yönünü gösteren ok
• Standart numara ve uygulama tarihi
• CE işareti ve ardından üretimin izlenmesinden sorumlu olan onaylanmış kuruluş numarası
E.7. GERDİRME (EN 353-1:2014)
Sistem rüzgar, sıcak ve soğuk etkisi gibi dış etkenlerden oluşabilecek sarkma ve sallanmasını en aza indirecek gerdirme sistemine sahip olmalıdır. Bu sistem yaşam hattının en alt basamağına yerleştirilmeli ve uygun gerginlikte ayarlanmalıdır. Senelik kontrollerde sistemin gerginliği bu ekipman yardımıyla sağlanmalıdır. Çelik halat ile aynı dayanıma sahip olmalıdır.
E.8. SONLANDIRMA APARATI (EN 353-1:2014)
SS316 paslanmaz çelikten üretilmelidir. Hattın başında ve sonunda sonlandırıcı parça ile çelik halatlar her bir uç için en az 6 adet pres hareketi ile sonlandırılmalıdır. Klemens veya vidalı sıkıştırma yöntemi ile yapılacak sonlandırmalar kabul edilmez. Çelik halat ile aynı dayanıma sahip olmalıdır.
E.9. SİSTEM SERTİFİKALARI
Malzeme üretici firmasının, Avrupa Birliği Kişisel Koruyucu Donanımlar Direktifi 89/686/EEC/11B ve EN353:1 2014 CE Kalite Güvence Sistem Sertifikası sahibi olması ve bunu belgelemesi şarttır. Test sertifikasında, test sırasında kullanılan tüm elemanları dökümü bulunmalıdır. Sistem maksimum 1 kişinin çalışacağı şekilde üretilmiştir.
E.10. YAŞAM HATTI TANITIM LEVHASI
Yaşam hattının görülebilir kısmına yerleştirilecek bir bilgi levhası olmalıdır. Bu levha hava şartlarından etkilenmeyecek şekilde üretilmiş olmalı ve rahat gözükecek şekilde monte edilmelidir. Levha üzerinde aşağıdaki bilgiler yer almalıdır;
• Yaşam hattı markası
• Üretici firma bilgisi
• Montajı yapan firma bilgisi
• Kurulum tarihi
• Aynı anda kaç kişinin kullanabileceği
• Güvenli boşluk mesafesi
• Bir sonraki muayene tarihi
• CE ve EN uygunluk işareti
• Üretim yılı ve seri numarası
F. DİĞER MALZEMELER
F.1. KURTARMA KİTİ
• Askıda kalan personelin hızlı ve güvenli bir şekilde askıdan kurtarılması için tasarlanmış özel donanım olacaktır.
• Kurtarma makarası süspansiyon sistemli ve kurtarma makarasının üzerine bütünleşmiş 2 adet aşırı hız fireni olacaktır. Bu sayede olası bir düşüşte makara kendini kilitleyecek veya max.0,9m/san hızla kazazedeyi yavaşça aşağı indirecektir. Kurtarıcı makarayı ip ile beslediğinde sistem manuel olarak inişini sağlayacaktır.
• Kurtarma makarasının, çift yönlü kilit mekanizması sayesinde sistem aşağı ve yukarıya iki yönde çalışabilir olacaktır.
• Palanga sistemi sayesinde mekanik kaldırma avantajı sağlayacaktır.
•Kurtarma ıstankası teleskopik olacak ve askıda kalan personele uzak bir mesafeden ulaşmayı mümkün kılacaktır.
• Kurtarma Kiti; EN 12278 ve ANSI Z359: 4: 2007 standartlarına haiz olacaktır.
F.2. DÜŞÜŞ DURDURMA KEMERİ (EN361)
• Düşüş durdurma sisteminde güvenlik ipine bağlanmak amaçlı kullanıcıya sırt veya göğüs hizasından bağlantı seçeneği sunan 2 adet güvenli bağlantı noktası (EN 361) olacaktır.
• Yükü, bele eşit oranda yayarak çalışma konforunu artıracaktır.
• Bel ve bacaklarda kolay giyilip çıkarılmayı sağlayan, paslanmaz otomatik tokalı olacaktır.
• Düşüş Durdurma Kemeri; EN 361 standartlarına haiz olacaktır.
G. YÜKLENİCİ FİRMANIN SORUMLULUKLARI
1. Yaşam hatlarının montajını yapacak olan personel; montaj sırasında kendisini emniyete alacaktır.
2. Montajı yapacak personellerin eğitim aldığına dair ve yaşam hatlarının montajı için yeterlilik sertifikaları olmalıdır.
3. Yüklenici firma önceden belirlenecek günlerde yaşam hatlarının genel kullanımına ilişkin en fazla 1 saatlik eğitimleri verecektir.
4. İşi yapacak yüklenici, şartnamede ve projede belirtilen işleri eksiksiz ve tam, gerekli standartların gerektirdiği şekilde yapacağını peşinen taahhüt etmiştir.
4. Yüklenici İşletme içindeki tesislerde yapacağı montajla ilgili olarak uygun önlemi almalıdır.
5. Yüklenici İşletme içindeki tesislerde kendi hatasından dolayı yaşanacak her türlü kaza sonucunda oluşacak zararı peşinen ödeyeceğini kabul etmiştir.
6. Montaj ile ilgili gerekli istekleri İşverenin görevlendirmiş olduğu personele iletecek ve ondan gelecek cevaba göre hareket edecektir.
7. Yüklenici; bütün çalışma ve montajı kontrol elemanın nezaretinde yapacaktır.
8. Yüklenici montaj sırasında ve sonrasında oluşan her türlü kirliliği temizlemekle görevlidir.
9. Yüklenici montaj sonrasında İdarenin görevlendireceği personeli hat kullanımıyla ilgili eğitecek ve yüksekte iş güvenliği konusunda gerekli bilgileri verecektir.
10. Yüklenici, 35/2008 sayılı kanun gereği çıkartılmış iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm yönetmelik, tüzük hükümlerine göre kendi personelinin iş güvenliği tedbirlerini almaya mecburdur. Bu konuda İşletmenin herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır.
11. Yüklenici firma İşveren tarafından kendisine iletilecek İş Sağlığı ve Güvenliği Şartnamesindeki gerekliliklere harfiyen uyacak, şartnamede bahsi geçen belgeleri iş öncesinde İşverene teslim edecek ve iş izni onayı alacaktır.
12. Yüklenici firma garanti süresi 10 yıl olarak belirlenecek olan tüm hatların yıllık bakımlarını ilk 2 yıl ücret talep etmeden, sonraki 8 yıl boyunca ilave kontrol ücreti karşılığında kontrol edecektir. Üreticiden kaynaklı veya montaj kaynaklı hatalar dışındaki gerekli olan değişiklikler, işveren ile teyitleştirdikten sonra düzeltmeler yapılacak ve bu değişiklikler sonrasında garanti süresi yıllık periyodik olarak yapılacak ve bu bakım sonrası hattın uygunluğuna ilişkin raporu İşverene sunacaktır.
H. İŞVERENİN SORUMLULUKLARI
1. Montaj için gerekli olabilecek elektrik işveren tarafından sağlanacaktır.
2. Sahada montaj öncesi çalışma alanının uygunluğunun sağlanması.
3. Montaj sırasında montaj ekibi ile koordinasyonun sağlanarak alan güvenliğinin sağlanması.
4. Montaj süresince montaj malzemelerinin bulunacağı bölüm, montaj personelinin
dinleneceği bölüm işveren tarafından organize edilecektir.
I. GENEL HÜKÜMLER
1. Firmanın teklif verebilmesi için yer görme yapması zorunludur. Yer görme yapmayan firma teklif verse bile teklif değerlendirme dışı tutulacaktır.
2. Proje, şartnamelere, fen ve sanat kurallarına ve işin tekniğine yapılmayan herhangi bir işin sökülüp yeniden yapılması masrafı yükleniciye aittir.
3. İşveren tarafından kalitesi uygun bulunmayan malzeme ve bu gibi malzemeden yapılmış iş veya imalat masrafı yükleniciye ait olmak üzere, yüklenici tarafından derhal iş yerinden uzaklaştırılacaktır.
4. İşveren lüzumlu gördüğü taktirde, masrafı yükleniciye ait olmak üzere, herhangi bir malzeme veya imalat için numune deneyi yaptırılmasını talep edilebilir.
5. Bu şartnamede veya projelerde bulunmayıp, işin bir parçası olarak işin yapım tekniğine göre yapımı zaruri olan imalatlar yüklenici kapsamında olacak ve ücretsiz yapılacaktır. İhale öncesinde böyle bir durumun tespit edilmesi halinde teklif verecek firmalar bu durumu işveren e-mail adreslerine bildirecektir.
6. İşveren, ihaleyi kazanan yüklenici firmanın ihale bedelini arttırmayacak veya ilave yük getirmeyecek şekilde projede değişikliğe gidebilir.
7. İşin süresi montaj öncesi belirlenip işveren ile paylaşılarak planlanacaktır. Teklifi onaylanan firma işe başlamadan önce iş programı hazırlayacak ve iş programını imzalı bir şekilde işveren ile paylaşacaktır. İş planı onaylandıktan sonra yüklenici firma İş’e başlayabilecektir.
8. İş programında belirtilen sürenin aşılması halinde, her gün için gecikme cezası olarak ihale bedelinin %1’i kadar Yüklenicinin hak edişinden kesinti yapılacaktır.
9. Yüklenici teknik şartname konusu işi bitirdiğinde, yaptığı işleri işverene teslim etmek için “İş Kabul Tutanağı” hazırlayacaktır ve imzalı bir şekilde işveren ile paylaşılacaktır. İşveren tarafından gerekli incelemeler yapılacak ve varsa eksikler ve yapılan yanlışların tespit edilecektir. Yüklenici tarafından bu eksikler ve yanlışlar düzeltildikten sonra İşveren İş Kabul Tutanağını imzalayacaktır.
10. İşverenin onayı olmadan yüklenici fatura kesemeyecektir.
11. Yüklenici Teknik şartname konusu işin başladığı ilk günden itibaren iş bitinceye kadar her gün işverenin temsilcisi ile iletişimde olacak ve günlük olarak toplantı yapacak, montaj süresince montaj fotoğrafları gönderecektir.
12. Müşterinin Yaşam hattı siparişinden sonra, Proje iptal edilirse; Tedarikçi tasarım-üretim maliyetlerini karşılamak için makul ücretlerini talep etme hakkına sahiptir. Normal olarak, tasarım maliyetleri proje değerinin % 5-15’idir, siparişin iptali durumunda, tedarikçi tarafından bu ücret, müşteriden talep edilecektir.
13. Teklifte belirtilen ve kararlaştırılan programa göre Tedarik edilmiş olan yaşam hatları montaj için hazırsa, fakat müşteri montajı erteliyorsa, Tedarikçi montaj bitmiş gibi fatura etme hakkına sahiptir.
14. Müşteri, Projeye aykırı montaj veya malzeme kaynaklı hatalardan dolayı sorunlar varsa ödemeleri erteleyebilir.
15. Gecikmiş Müşteri ödemesinde, faiz oranı fatura değerinin aylık %2’sidir. Tedarikçi, eğer müşteri tarafından ödemede gecikme gerçekleşmiş ise yeni sipariş almaz, hizmet vermez.
İ. MÜLKİYET
Projeye ait tüm ödemeler tedarikçiye ödendikten sonra, yaşam hattı projesinin mülkiyeti müşteriye geçecektir.
J. ANLAŞMAZLIKLAR
İş bu sözleşmeden kaynaklanacak ihtilafların halli için İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.