Yaklaşık 5m yüksekten düşen 80Kg kütleye sahip bir kişinin kontrolsüz düşmesi sonucu yere çarpma hızı 35km/saat ve çarpma kuvveti ise yaklaşık olarak 40kN’dir (4.000Kg).
Yüksekte çalışırken kendimiz ve beraber çalıştığımız kişilerin düşmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Düşüş mesafesi ne kadar az olursa; kaza sonrası ortaya çıkacak hasar da o kadar az olacaktır.
Yukarıda belirttiğim gibi insanlar düşmeyecek şekilde çalışma yapılmalıdır, ancak bunun yanı sıra çalışırken yanımızda götürdüğümüz ekipmanları ve kullanacağımız veya montajını yapacağımız malzemelerin de düşmeye karşı önlem alınmış olması (ağzı kapalı ve sabitlenmiş bir çanta ve tüm ekipmanlar düşmeye karşı sabitlenmiş olmalıdır) yüksekte güvenli çalışabilmek için zorunludur.
Kesinlikle planlama yapılmadan, yapılacak iş ne ise, o işi yaparken olası risklere karşı gerekli önlemleri almadan, çalışacak personelde yeterli bilgi birikimi ve yeterlilik olmadan kesinlikle işe başlatmamak gerekir.
Düşmenin olabileceği tüm çalışma alanlarına, uzman kişiler tarafından güvenlik amacıyla en uygun proje yapılmalı ve projeye uygun montaj yapılarak güvenlik sağlanmış olur.
Yüksekte güvenli çalışma çözümlerinin (Yaşam hatları, ankraj çözümleri, toplu koruma çözümleri vb.) amaçları; 1. amacı düşme meydana gelmeden önce sınırlandırma (work restraint) yaparak düşme olasılığını engellemek ve 2. amacı ise düşüş meydana geldikte sonra en kısa düşüş ve en kısa sürede düşen kişiyi durdurmak’dır (fall arrest).
Eğer proje en doğru şekilde hazırlandıysa, düşmeye fırsat vermeyecek şekilde ve hasarı minimize edecek şekilde güvenli çalışma ortamı kurulmuş olur.
Yüksekte güvenli çalışma sistemi kurulduktan sonra tüm kullanıcılara kurulan sistemin doğru kullanımı ile ilgili eğitimin verilmesi gerekmektedir. Eğitimi almayan kişilerin sistemde çalıştırılması engellenmelidir.
Yüksekte güvenli çalışma bir kültür ve alışkanlık meselesidir, bu yüzden bir bütün olarak sistemin oturtulması gerekir.
Yüksekte güvenli çalışmada bazı ekipmanlardan ve aletlerden destek alırız. Bunlar; sepetli yükselticiler, dış cephe asansörleri, sütunlu platformlar, yaşam hatları, korkuluklar, kapaklar, KKD’ler, geri sarmalı düşüş durdurucular, sınırlandırma ekipmanları, merdivenler ve güvenlik ağları gibi ekipmanlar ve aletlerden faydalanırız. Her sistemin doğru kullandırılması, denetlenmesi, kontrolü ve eğitiminin verilmesi gerekir.
Ne tür iş yaparsak yapalım, hangi aleti kullanacağımızı, hangi yöntem ile en sağlıklı ve güvenli şekilde çalışabiliriz diye önce düşünmek, daha sonra çalışmaya başlamak gerekir.
Dur, Düşün, Hareket Et!!!
Saygılarımla
Selçuk Demir
Avrasya Safety